Anja Drenth: trots op ....

Anja Drenth: trots op ....

Welkom in de buurt 2019 Anja Drent profielfoto web 1 1200x857 1Terug naar: nieuws

In de rubriek Trots op vragen wij mensen die werkzaam zijn in het domein van de Jeugdhulp waar zij trots op zijn. In deze editie vroegen we Anja Drenth,  projectleider beschermd wonen/coórdinator woon-leer-werk traject.

Het Woon- Leer- Werk traject

In 2018 ben ik gestart als projectleider Beschermd wonen onder de vlag van Sociaal Werk Oldambt (onderdeel Tintengroep) en feitelijk was er niet één concreet project, maar een vijftal opdrachten.

  • Het monitoren- instroom, uitstroom, doorstroom, leeftijd, duur verblijf, aanbieders enz
  • Verbinden van netwerkpartners- samen optrekken met de aanbieders uit de regio, knelpunten bespreekbaar maken en win- win- creëren waar dat mogelijk is.
  • Kennismaken met de doelgroep- om te zien wat werkt.
  • Preventie en nazorg trajecten ontwikkelen.
  • Is er een rol weggelegd voor Sociaal werk en welke rol is dat?

Vanaf de eerste dag heb ik mij verdiept in de informatie die er was omtrent het beschermd wonen en ik merkte gelijk dat er nog heel veel onduidelijk was, maar gaande weg werd het me duidelijk. De gemeente Oldambt is fors belast met het aantal indicaties en juist de instroom van jongeren neemt toe. Daarbij komt dat het relatief gezien om een klein aantal gaat, echter brengt deze groep complexe en dure zorg met zich mee. Op één van mijn eerste werkbezoeken bij Stichting MEE kreeg ik te horen dat sommige jongeren een indicatie Beschermd wonen toegewezen kregen omdat er geen andere optie was. Ik kon het bijna niet geloven en dat zette me in de eerste gedachte van een preventieve oplossing. Ook werd het me steeds duidelijker dat de uitstroom beschermd wonen naar zelfstandigheid een veel te grote stap is; van 24 uurs toezicht al dan niet in de nabijheid naar zelfstandigheid ligt mijlen ver uit elkaar. Er ontstond een hersenspinsel over een tussenvorm, ik schreef het idee uit, deed een beroep op mijn netwerk en werd steeds enthousiaster. De gemeente wilde meehelpen in de ondersteuning van uitkeringen, Acantus wilde voorzien in woningen en Lentis wilde een vangnet zijn voor onvoorziene complexe situaties. Het idee werd een plan en door het innovatie atelier werd er een subsidie toegekend.

Het doel is voorkomen dat jongeren(18-27 jr) afglijden naar een zwaarder zorgtraject, op tijd ingrijpen kan daarbij cruciaal zijn. En de cliënt met een BW indicatie kan eerder uitstromen met deze tussenvorm.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de jongere moet voldoen zoals het hebben van werk óf naar school gaan. Dit kan ook werken naar vermogen zijn, maar op de bank hangen is er niet bij! Een andere voorwaarde is de intrinsieke motivatie. Bij alle levensdomeinen (de opzet van het begeleidingsplan) staan telkens drie vragen centraal; Wat zou je willen? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe kunnen wij je daarbij helpen?

Ondertussen is er een trajectbegeleider aangenomen, een HBO social worker die een brede kennis heeft en er zorg voor draagt dat de kandidaten hun begeleidingsdoelen realiseren. En als dat lukt binnen het jaar mag de jongere op zijn/haar plek blijven wonen, want dan wordt het huurcontract omgeklapt. De begeleiding kan daarna nog een poosje in de waakvlam positie blijven.

Het plan is uitgeschreven als groeimodel waarbij we uiteindelijk telkens 15 jongeren kunnen begeleiden in de gemeente Oldambt. Wanneer we voor 10 jongeren aantoonbaar kunnen maken dat zij anders in een beschermd wonen traject terecht waren gekomen dan is er een enorm financieel voordeel voor de gemeente/ centrum gemeente. Het gaat dan om een voordeel van €275000,- op jaarbasis.

En nu ben ik trots op het eerste resultaat, de eerste sleutel is inmiddels overhandigd aan onze eerst geselecteerde jongere. Ze zat er helemaal doorheen, had ondersteuning gevonden bij sociaal werk, ook uit het contact met haar huisarts kwam het advies naar voren dat ze beter af zou zijn als ze een plekje voor haar zelf zou krijgen. Ze volgt een MBO opleiding, heeft de ambitie om de lat nog wat hoger te leggen, maar geeft ook aan, ik kan het niet alleen ik heb hulp nodig.

Er zijn inmiddels nog meer geselecteerde jongeren die de intake inmiddels hebben gehad en de aanmeldingen lopen binnen.

Ik heb alle vijf de opdrachten gebruikt om te komen tot dit preventie en nazorg traject en na bijna twee jaar ‘dwarsdenken’ ben ik ook trots op het eindresultaat en hoop van harte dat er nog veel meer gebruik gemaakt gaat worden van de uitkomsten!

Delen Delen

Kom in contact

  • Raadhuisplein 10
  • 9751 AN Haren
    • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

      • 06-46866724

Copyright © 2020 Transformatie Jeugdhulp Groningen. Realisatie: Internetbureau Praes.