Beschermd Wonen & Maatschappelijke Opvang

BW&O

Als Groninger gemeenten werken we onder andere samen op het gebied van Beschermd Wonen (BW) en Maatschappelijke Opvang (MO). De samenwerking krijgt vorm via het programma BW&O.

Beschermd Wonen

We werken samen om Beschermd Wonen te transformeren naar Beschermd Thuis. Dit betekent dat we ons inzetten voor zo licht mogelijke ondersteuning, zo veel mogelijk lokaal georganiseerd en verbonden met de (woon)omgeving in het brede sociale domein. In samenwerking met aanbieders van Beschermd Wonen is het uitgangspunt voor de inwoner een ontwikkelingsgerichte aanpak gericht op optimaal herstel, zelfredzaamheid en maximalisatie van de eigen kracht. Met als doelstelling: uitstroom uit Beschermd Wonen en participeren binnen de maatschappij.

Maatschappelijke opvang

Voor Maatschappelijke Opvang richten we ons op preventieacties en het creëren van een toekomstbestendige opvang. Dit doen we aan de hand van praktische projecten, waarvan wij de overtuiging hebben dat ze op verschillende manieren bijdragen aan enerzijds het voorkomen van opvang en anderzijds alternatieve woonvormen kunnen bieden.

Aanbiedersbijeenkomst

Op 7 februari 2023 was er een aanbiedersbijeenkomst in de Coendersborg in Groningen. De ochtend begon met een presentatie over de nieuwe inkoop Beschermd Wonen 2023. 

Daarna is in kleine groepen verder gesproken over verschillende onderwerpen. Aan zeven  tafels hebben zorgaanbieders hun vragen gesteld over onder andere de transformatie van Beschermd wonen naar Beschermd thuis, Toezicht, Schouw, Productenboek, samenwerking met voorliggend veld.

Naast dat bij deze tafels vragen gesteld en beantwoord konden worden zijn er een aantal onderwerpen en ideeën voor vervolgbijeenkomsten en contractmanagement gesprekken opgehaald die hieronder benoemd worden. Ook zijn er een aantal vragen gesteld waar in dit verslag ook plenair aandacht aan wordt besteed. 

Informatie inkoop

Hieronder vindt u informatie over de inkoop van Beschermd Wonen voor de periode 2023-2025, in de regio Groningen.

Toezicht

De toezichthouders wmo houden binnen de gemeente Groningen toezicht op de kwaliteit en rechtmatigheid van door wmo-zorgaanbieders geboden ondersteuning. Beschermd wonen en Opvang is onderrdeel van de wmo. Gemeente groningen voert dit als centrumgemeente uit voor alle Groninger gemeenten en houdt bovendien het toezicht. Voor meer informatie over het toezicht hebben wij het onderstaande informatieblad opgesteld.

Mist u documenten op deze pagina? Stuur dan uw mail of vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met uw contractmanager. Heeft u algemene vragen over het Programma Beschermd Wonen & Opvang? Stuur dan uw mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kom in contact

  • Raadhuisplein 10
  • 9751 AN Haren
    • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

      • 06-46866724

Copyright © 2020 Transformatie Jeugdhulp Groningen. Realisatie: Internetbureau Praes.