Iedere jeugdige mag zichzelf zijn. Jeugdigen moeten zich positief en veilig kunnen ontwikkelen. Zowel het gezin als de omgeving van de jeugdige pakt hierin zijn verantwoordelijkheid. We zien het gezin als geheel. Daarom gaan wij voor een totaaloplossing. Pas dan is de systeemwereld ondersteunend aan de leefwereld. Dit is nog niet de norm. Hiervoor is een transformatie nodig.
We hebben geleerd dat we hierbij vooral moeten focussen op een zestal inhoudelijke thema's: Maatwerk, Inwonerparticipatie, 19-/18+, Onderwijs en Jeugdhulp, Jeugdhulp en Holding en Ondersteuning bij complexe scheidingen.
De Transformatiemeetlat Jeugdhulp regio Groningen
De transformatiemeetlat is gebaseerd op de uitgangspunten uit de Jeugdwet en helpt het gesprek binnen de gehele omgeving van de jeugdige op gang. De meetlat is door alle gemeenten omarmt en is bovendien de afgelopen jaren de basis geweest voor de gesprekken die wij in de gemeenten hebben gevoerd. De uitgangspunten zijn de kracht van het gezin en de omgeving van het gezin. aandacht voor integraliteit en leren van ervaringen. De transformatiemeetlat zou door alle partijen rondom een kind of jeugdige als uitgangspunt genomen moeten worden. Door de activiteiten in onze regio langs de Transformatiemeetlat te leggen, kunnen we beoordelen of ze bijdragen aan de transformatie. Ook is de meetlat te gebruiken om focus en prioriteit aan te brengen in onze activiteiten. Ten slotte helpt de meetlat om beter te vergelijken op strategisch, tactisch en operationeel niveau, zowel lokaal als regionaal.