
Het beoogde doel
Druk&Dwars leert ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten omgaan met druk en dwars gedrag van kinderen en leert hen welke route ze moeten lopen om kinderen in een vroeg stadium de juiste ondersteuning te bieden. Het gedrag van het kind verbetert, zowel in de beleving van ouders en professionals als in de beleving van het kind zelf. De communicatie tussen partijen rondom een kind verbetert doordat men dezelfde taal spreekt.
De voorlichting en de ouderbegeleiding lopen in de deelnemende gemeenten al een aantal jaren, in de komende periode vindt verdere inbedding plaats. Het onderdeel leerkrachtondersteuning wordt verder doorontwikkeld. Dit in afstemming en samen met het onderwijs, zodat gericht aangesloten kan worden bij vragen en de professionaliteit van het onderwijs.
1. Ouderbegeleiding
Zowel ouders als trainers zijn tevreden over de cursus. Aan het begin van de cursus werd een hoge opvoedbelasting ervaren. Deze was na het volgen van de cursus significant verlaagd. Ook gaven de ouders aan steun te ervaren van andere ouders in de groep.
Professionals geven daarnaast aan dat ze de principes van Druk&Dwars niet alleen toepassen bij de oudercursus, maar ook in hun andere professionele werkzaamheden. Daarnaast geven ze aan dat hun visie op ADHD en druk en dwars gedrag minder biomedisch is geworden.
Ook wordt een training voor educatieve professionals ontwikkeld die aansluit op de ouderbegeleiding. Deze is volgens dezelfde principes opgezet.
2. Leerkrachttraining
Onder leerkrachten en pedagogisch medewerkers in de deelnemende gemeenten is onderzoek gedaan naar de behoefte als het gaat om druk en dwars gedrag van kinderen. Op basis van hun input wordt een training voor educatieve professionals ontwikkeld die aansluit op de ouderbegeleiding. De training richt zich ook op ondersteuning van professionals in het onderwijs en sluit aan bij hun vragen en behoefte. Het onderwijs is inmiddels benaderd om kennis en expertise in te brengen en de training verder te ontwikkelen.
3. Voorlichting
Druk&Dwars geeft voorlichting over wat ADHD is en hoe de samenleving en opvoeders kindvriendelijk kunnen omgaan met (als) druk en dwars (ervaren) gedrag. In 2019 heeft het team van Druk&Dwars in de deelnemende gemeenten zes lezingen, elf workshops en diverse onderwijsmodules verzorgd. Daarnaast is Druk&Dwars actief in de media en op de sociale media.
Klassenfeestjes
Klassenfeestjes is een deelproject van Druk&Dwars. Dit project gaat sociale uitsluiting van (o.a. drukke en dwarse) kinderen tegen door verjaardagsfeestjes waarbij de hele klas wordt uitgenodigd te promoten en te faciliteren. Zo wordt op een onopvallende manier voorkomen dat er kinderen zijn die nooit een feestje hebben. Via de website kan het gratis handboek worden opgevraagd.
Fasering
- 1 januari t/m aug. 2020: voortzetting activiteiten basisteam (voorlichting, ouderbegeleiding, etc.), financiering vanuit gelden RuG, Hanze en Zon-MW;
- 1 januari – 1 sept. 2020: ontwikkelen training Educatieve professionals in samenwerking met het veld;
- 1 maart 2020: promotieplan klaar;
- 1 september 2020: start trainingen educatieve professionals + onderzoek;
- 1 september 2024: afronding onderzoek, evaluatie.
Meer informatie: https://drukendwars.nl
contactpersonen:
Mariës Zegers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hinke de Boer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.