Gezinszorg, een oude bekende in een nieuw jasje

Gezinszorg, een oude bekende in een nieuw jasje

Het beoogde doel

Terug naar projecten

Vroeger fietste ze door weer en wind om de handen uit de mouwen te steken bij gezinnen waarbij de moeder was uitgevallen. Inmiddels is ze weer terug: de gezinsverzorgende. En het kan ook een hij zijn.

Bij steeds meer gemeenten vindt men dat het bestaande hulpaanbod uitgebreid moest worden met ondersteuning aan gezinnen, vooral gericht op wat een gezin nodig heeft om basaal te kunnen functioneren. Dat vraagt vooral om praktische hulp. Bij het huishouden bijvoorbeeld, maar ook bij de administratie of bij de opvoeding van de kinderen. Gezinsverzorging kan niet de intensieve begeleiding of behandeling vervangen die een kind nodig heeft bij een stoornis of een beperking. Maar het kan er wel voor zorgen dat deze vorm van hulp effectiever en efficiƫnter wordt ingezet. En misschien kan deze daardoor korter duren.

In het Westerkwartier en Midden-Groningen zijn pilots gestart om de inzet van de gezinsverzorgende in praktijk te ervaren. Met verschillende accenten: in Midden-Groningen staat de praktische hulp centraal, in het Westerkwartier ligt de nadruk meer op de (orthoped)agogische hulp. Door dit verschil is de uitkomst extra interessant.

In andere gemeenten maakt men gebruik van bijvoorbeeld de eigen welzijnsorganisatie. Soms kiest men voor een combinatie van ingekochte zorg en zorg vanuit het voorliggend veld. Wat alle initiatieven kenmerkt is dat er erkenning is voor de kwetsbaarheid van sommige gezinnen waardoor de hulp aan individuele gezinsleden minder succesvol kan worden ingezet.

Vanuit de transformatieagenda blijven we ook in 2021 deze ontwikkelingen stimuleren, volgen en faciliteren, omdat we geloven dat deze vorm van ondersteuning de transformatiebeweging ondersteunt. Concreet doen we dat op de volgende manieren.

 • Begeleiding van het proces
 • Organisatie van een webinar t.b.v. het leren van en met elkaar
 • Het bijeenbrengen van initiatieven om kennis te delen
 • Ondersteuning bij de monitoring van pilots

Contactpersoon

Piety Groeneveld
06 12462284
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kom in contact

 • Raadhuisplein 10
 • 9751 AN Haren
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   • 06-46866724

Copyright © 2020 Transformatie Jeugdhulp Groningen. Realisatie: Internetbureau Praes.