Ondersteuningsklas Veendam

Ondersteuningsklas Veendam

Het beoogde doel

De Onderwijs Ondersteuningsklas biedt ontwikkelkansen in het onderwijs voor kinderen (thuiszitters) die voorheen in een zorgsetting verbleven (KDC, dagbesteding).

Tweede doel is te leren welke afstemming tussen (passend) onderwijs en jeugdhulp nodig is om de ontwikkelkansen van kinderen te optimaliseren.

Kindcentrum Veendam
Het Kindcentrum in Veendam bestaat uit het speciaal basisonderwijs (sbo) - de Wim Monnereau school - en de onderbouw van het speciaal onderwijs (so), de Margaretha Hardenbergschool. Samen met zorgaanbieders, ouders en de gemeente Veendam worden samenwerkingsmogelijkheden besproken om de kansen op ontwikkeling voor alle kinderen van 0-14 jaar te optimaliseren. Eén van die kansen lijkt de inrichting van een Onderwijs Ondersteuningsklas.

 

Pilot Onderwijs Ondersteuningsklas
De Onderwijs Ondersteuningsklas is ontstaan vanuit de samenwerking tussen de partners van het kindcentrum in Veendam (specifiek het so, sbo, Cosis en gemeente). De Onderwijs Ondersteuningsklas voorziet in de vraag naar ‘onderwijs met zorg’ voor jonge kinderen die wel ontwikkelingsmogelijkheden hebben maar niet naar school gaan of niet het juiste onderwijs en de juiste zorgondersteuning krijgen. Naast het geboden passend onderwijs is aanvullend ook jeugdhulp noodzakelijk. Voorbeelden zijn de kinderen die nu in een zorginstelling verblijven (bijvoorbeeld kinderdagcentrum De Kluft) en niet naar school gaan, kinderen die nu niet op de goede plek binnen het onderwijs zitten of kinderen uit Veendam die in andere gemeenten naar school gaan.

Voor de jeugdhulp-ondersteuning in deze groep heeft Cosis, in afstemming met alle partners, een subsidie toegekend gekregen van de gemeente Veendam. Zij bieden in schooljaar 2019/2020 collectief gefinancierde jeugdhulp aan deze groep kinderen. Dit vervangt de individueel gefinancierde jeugdhulp waar kinderen in het kader van de Jeugdwet en dus op basis van een individuele zorgtoewijzing of persoonsgebonden budget (pgb) voor in aanmerking zouden komen (de huidige weg). Dit biedt zowel inhoudelijke als financiële voordelen. De Onderwijs Ondersteuningsklas biedt in deze pilot, en dit schooljaar ruimte aan maximaal negen kinderen.

De resultaten worden gemonitord door de gemeente Veendam en dienen voldoende informatie te bevatten om de Onderwijs Ondersteuningsklas te continueren in volgende schooljaren. Het Kindcentrum heeft een regiofunctie waardoor de klas ook leerlingen uit andere gemeenten heeft. Eventuele afspraken na de pilotperiode over inzet en financiering met deze gemeenten is vereist.

Fasering
Op basis van de evaluatie van de pilot in schooljaar 2019/2020 wordt beoordeeld op welke wijze de Onderwijs Ondersteuningsklas gecontinueerd wordt. De evaluatie biedt inzicht aan andere scholen en gemeenten in de provincie ter ondersteuning bij soortgelijke samenwerkingen tussen (passend) onderwijs en jeugdhulp.

Contactpersoon
Dana van der Kroef, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kom in contact

  • Raadhuisplein 10
  • 9751 AN Haren
    • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

      • 06-46866724

Copyright © 2020 Transformatie Jeugdhulp Groningen. Realisatie: Internetbureau Praes.