
Het beoogde doel
Scheiden zonder schade
Het project (Pilot vragenlijst ‘Scheiding en ouderschap’) is gestart als een pilot om te onderzoeken of de schade van een echtscheiding voor kinderen beperkt kan worden door de inzet van een vragenlijst gericht op het beoordelen van het scheidingsproces, het bespreekbaar maken van de scheiding en het adequaat handelen rond de echtscheiding. Voortschrijdend inzicht heeft gezorgd voor een verbreding van het project en daarmee ook een andere naam: Complexe Echtscheiding.
Doel van het project:
Efficiënte, effectieve en tijdige ondersteuning en begeleiding van ouders/verzorgers en jeugdigen bij (echt-)scheiding, zodat ouders een echtscheiding beter kunnen managen, complexe echtscheidingen worden voorkomen en kinderen minder schade oplopen van een echtscheiding. Een en ander betekent een verbetering van de situatie van het kind (en het gezin) en een (mogelijke) kostenbesparing in de jeugdhulp.
Belangrijk onderdeel van het project is :
- Een pilot uitvoeren met door Molendrift ontwikkelde itemlijsten voor screening en verdieping als middel om met gezinnen in gesprek te komen en om samen te beoordelen hoe de situatie eruit ziet en welke ondersteuning nodig is. Deze pilot bestaat uit:
- Voor een periode het gebruiken van de vragenlijsten in de praktijk en
- Tijdens feedback-bijeenkomsten de bruikbaarheid meten en de lijsten doorontwikkelen
Daarnaast willen we weten of er meer nodig is.
- Analyseren op welke manier de aanpak van complexe echtscheiding op dit moment wordt vormgegeven: wat werkt en wat niet en wat mist er. Dit onderdeel bestaat uit:
- een bijeenkomst waarbij relevante samenwerkingspartners, aan de hand van een specifieke methodiek (nul-plaat), samen de aanpak analyseren en
- het uitvoeren van casusreviews om zicht te krijgen op het huidige verloop van de aanpak.
Het 2e onderdeel leidt tot de formulering van nieuwe resultaten. Dit zijn onder andere:
- Stellen die uit elkaar gaan of dat overwegen worden zo vroeg mogelijk in het proces geïnformeerd over voor hen belangrijke zaken. In Veendam wordt hiervoor een laagdrempelig informatie inloop punt overwogen, in Pekela wordt een overzicht gemaakt van het aanbod met namen en rugnummers (“wie doet wat?” Dit overzicht zal breed worden verspreiden (JGZ, scholen, huisartsen)
- De schade bij de kinderen door scheiding wordt zo veel mogelijk beperkt. Dit betekent bijvoorbeeld dat het bestaande groepsaanbod voor de kinderen wordt uitgebreid met nazorgtrajecten en er een groep voor ouders parallel aan de groepen voor kinderen komt.
- Ouders die uit elkaar gaan kunnen hier goed op worden begeleid. Zo is er in Pekela één format ouderschapsplan in de maak en wordt gewerkt aan een lokale variant op Ouderschap Na Scheiding. .
Fasering:
- Analysebijeenkomst lokale aanpak (nul-plaat): maart 2021
- Casereviews klaar: voorjaar 2022
- Werken met, en doorontwikkelen van, de itemlijsten voor screening en verdieping: continue
- Andere resultaten: medio 2022